Lees! De podcast

Tijdens mijn zoektocht op het internet ontdekte ik de podcast ‘Lees!’. Je kan deze gewoon via het internet beluisteren. In deze podcast bespreken vijf dertigers maandelijks op een persoonlijke manier hun beleving van een boek. Elke keer wordt een ander boek gekozen en er komen ook heel wat verschillende genres aan bod. De vijf bespreken altijd samen een boek omdat ze ervan overtuigd zijn dat het zoveel leuker is om samen te lezen of samen een verhaal te beleven dan alleen. Aan de hand van deze podcast trachten ze de leeslust van volwassenen aan te wakkeren.

Binnen elke podcast wordt op een speelse, ludieke manier verteld hoe de vijf dertigers een bepaald boek beleefd hebben. Ze proberen allerlei elementen uit het boek te bespreken en geven daar elk hun eigen mening over. Door naar deze podcast te luisteren, word je misschien zelf aangemoedigd om het boek dat besproken wordt te lezen of net niet te lezen. Je krijgt een duidelijker zicht op het thema van het boek, het onderwerp, etc. en kan zo voor jezelf uitmaken of het boek al dan niet iets voor jou is. Bovendien is de podcast ook zeer aangenaam om naar te luisteren.

Daarnaast kan deze podcast ook zeer interessant zijn voor leerkrachten of toekomstige leerkrachten, aangezien je eerst en vooral te weten kan komen hoe het met jouw leesmotivatie en houding ten op zichte van boeken gesteld is. Bovendien kom je te weten hoe jouw leesprofiel eruit ziet: Welke genres vind je leuk? Welke genres spreken je minder aan?… Als leerkracht is het namelijk belangrijk om een positieve houding te ontwikkelen ten aanzien van lezen en boeken. Dit is nodig om het lezen zelf genoeg te integreren in jouw klaspraktijk, maar ook om de leesmotivatie van de leerlingen te bevorderen. Als je zelf geen belang hecht aan lezen, is het moeilijk om het belang van lezen aan de leerlingen over te brengen. Jouw houding ten aanzien van lezen doet dus heel wat en die kan je aan de hand van deze podcast al dan niet bewust ontdekken. Wie weet wordt er daarnaast ook wel eens een interessant boek besproken waarmee je in de klas iets kan doen. Ik zou de podcast dus zeker aanraden aan iedereen die graag leest, maar ook aan degenen die minder graag lezen.

Hieronder vind je de link naar de podcast!

https://www.radioviainternet.nl/podcasts/lees

Plaats een reactie