Duurzaamheid wordt ‘dierzaamheid’?

We hebben allemaal wel al eens gehoord van het woord ‘duurzaamheid’. Dit woord is vandaag de dag nog nauwelijks weg te denken uit de actualiteit. Hebben jullie daarentegen al eens gehoord van het woord ‘dierzaamheid’? Ik in ieder geval niet. Daarom ging ik uit nieuwsgierigheid op zoek naar de betekenis van het woord.

Deze week hoorde ik mijn oma en mama een conversatie voeren, waarin het woord ‘dierzaamheid’ aan bod kwam. In eerste instantie probeerde ik het woord te corrigeren, maar het bleek dat oma effectief het woord ‘dierzaamheid’ bedoelde en niet duurzaamheid. Ik was helemaal in de war en ging op zoek naar de betekenis van het woord. Daaruit bleek dat dierzaamheid een neologisme is. Een neologisme is een willekeurig, nieuw woord in een bepaalde taal. Het zijn woorden die nog niet zo lang bestaan, maar die aanslaan en daardoor gewoon een onderdeel van de woordenschat worden.

In tegenstelling tot duurzaamheid, veronderstelt dierzaamheid geen relatie met de aarde of ecosystemen, maar wel een duurzame relatie tussen mens en dier. Binnen het concept dierzaamheid staat dierlijk belang en respect voor alle dieren, maar ook respect voor hun natuurlijke omgeving, voorop. Als je het zo bekijkt dan spreekt het woord inderdaad wel voor zich. Het woord bekijken vanuit de context is eigenlijk al meer dan genoeg om de betekenis te kunnen achterhalen.

Pim Martens, Maarten Reesink en Karen Soeters schreven een boek over dit concept. Zo introduceerden zij het begrip ‘dierzaamheid’. De centrale gedachte van dit boek is op een duurzame manier samenleven met wilde en gehouden dieren zonder uitbuiting en milieuvernietiging. Het dier wordt in dit boek dus vanuit een duurzaamheidsperspectief bekeken. Daarnaast zijn er ook talrijke tips in terug te vinden voor iedereen die om dieren geeft. Als je graag meer te weten wilt komen over het woord ‘dierzaamheid’ en wat dit nu eigenlijk inhoudt, lijkt dit boek zeker een aanrader!

Zo zie je maar: neologismen zijn alomtegenwoordig! Zelfs de wat oudere generatie lijkt deze nieuw gevormde woorden op te pikken. Hopelijk heb ik ook jullie dankzij dit bericht een nieuw woord kunnen bijbrengen!

Tip: Misschien is dierzaamheid tevens een leuk concept om in de klas mee aan de slag te gaan. Dieren wekken bij de leerlingen vaak toch heel wat belangstelling op. Op deze manier gaan ze tegelijkertijd ook aan de slag met duurzaamheid.

Plaats een reactie