Wat moet je doen als je over een nijlpaard struikelt?

bol.com | Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt, Edward van  de Vendel |...
Praktische poëzie: wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt |  Trouw

In dit blogbericht ga ik jullie laten kennismaken met een dichtbundel van Edward Van de Vendel. De titel luidt als volgt: “Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt”.

Ik koos deze bundel omdat de titel erg in het oog sprong. Een onmogelijke situatie … Het is zeer recent werk en het zit bij de Kinder- en Jeugdjury. Dit wil meestal al iets zeggen.

Blijkt dat elk gedicht begint met: “Wat moet je doen als…” met telkens een hele bladzijde als illustratie. Het spelen met woorden is fantastisch. Hoe kom je erop om, het woord ‘struikelen’ te laten rijmen met ‘gebruikelen’, ‘ruikelen’, ‘kruikelen’, ‘buikelen’ en ‘duikelen’. Dit kan de fantasie van de leerlingen aanwakkeren om zelf woorden of rijmwoorden uit te vinden.

Dit gedicht kan je als les instap gebruiken bij een MUZO les over Jabbertalk. Jabbertalk is een fantasietaal zonder herkenbare woorden. De klanken krijgen hun betekenis door intonatie, volume en lichaamstaal. Aangezien er in het gedicht ook onbestaande woorden voorkomen, kan dit een perfecte impuls zijn om je les in te leiden. Via volgende link kunnen jullie zien hoe Jabbertalk zich vertaalt in de klas. https://www.youtube.com/watch?v=0k4YVxumC30

Plaats een reactie