Dee tee

Deze zomer onderzocht Knack waarom we spelfouten maken. De meest ‘erge’ en dan ook meteen de meest gemaakte fout is de dt-fout.

Voor het maken van dt-fouten staat in het artikel de volgende verklaring: werkwoorden als betalen kan je vervoegen als betaalt, maar ook als betaald. Dit is natuurlijk afhankelijk van de te vervoegen tijd en het onderwerp. Omdat we ‘betaald’ het meest tegenkomen in het dagelijks gebruik, wordt het gezien als dominant.  Zo wordt ‘betaalt’ de niet-dominante vorm. Omdat de twee vervoegingen hetzelfde klinken, gebruiken veel mensen zonder nadenken de dominante vorm. Hierdoor worden dt-fouten gemaakt.

Natuurlijk is dit niet de enige oorzaak. Vaak gebeurt het maken van dt-fouten in een combinatie van nonchalance, een gebrek aan tijd en een gebrek aan training. Het is ook bewezen dat hoe verder het werkwoord van het onderwerp staat in een zin, hoe meer fouten in het vervoegen worden gemaakt.

Wij als (toekomstige) leerkrachten moeten er dus voor zorgen dat de leerlingen niet nonchalant te werk gaan en dat ze goed weten hoe de spellingsregels in elkaar zitten. Leerlingen moeten ook begrijpen dat het beter is om een langere periode te werken aan een taak zonder fouten als een kortere periode te werken aan een taak met fouten.

http://www.knack.be/nieuws/wetenschap/mysterie-van-de-dag-waarom-maken-we-spelfouten/article-normal-560761.html

Plaats een reactie