Sjakie en de chocoladefabriek

De titel van het blogbericht verklapt het eigenlijk al een beetje, Sjakie en de chocoladefabriek is mijn favoriete boek aller tijden. Toen ik in de lagere school zat, las ik dit boek altijd. Ik keek ook heel vaak naar de film, maar het boek was beter. Zoals de meeste mensen wel zeggen ; ) Het zal mij zeker niets verbazen als iedereen dit boek al kent, maar dan mag ik jullie wel nog altijd warm maken om het boek te lezen!

Dit boek bevat alle ingrediënten voor een degelijk, cliché verhaal: een arme jongen die het maakt. Het arme milieu van Sjakie, die met twee paar stokoude grootouders en een paar hardwerkende ouders onder de aangename geur van de chocoladefabriek leeft, wordt uitvoerig beschreven. Over de grootouders staat er bijvoorbeeld: “Alle grootouders waren boven de negentig. Ze waren zo verschrompeld als pruimedanten en zo mager als geraamten, en de hele lieve lange dag, tot Sjakie binnenkwam, lagen ze stilletje in bed, twee aan ieder eind …” En al weet je dat het niet anders kan of Sjakie vindt het laatste gouden biljet in een reep chocolade van meneer Wonka. Het verhaal is zo plastisch en meeslepend dat voorspelbaarheid of clichés er helemaal niet toe doen. Omdat voor Sjakie alles winst is en hij niets verwacht, blijven hij en zijn grootvader als laatste over.

 

Zoals de meeste van Roald Dahls boeken dompelt ook dit boek de lezer onder in een echt taalbad. Dahl is een meester van de synoniemen en hij goochelt met nieuw samengestelde woorden, wat heel wat mogelijkheden biedt voor taalbeschouwing in de klas en voor interactie tussen voorlezer en de leerlingen. Ik denk bijvoorbeeld direct aan de etiketten op de deuren van de opslagplaatsen: “Opslagplaats 54 stond er, alle roomsoorten – dunne room, slagroom, bakkersroom, paarse room, koffieroom, theeroom, syndroom. Sint-room? Is dat room van Sinterklaas?” Heerlijk is het om daar op door te gaan. Ook de liftknopjes bieden niet alleen de mogelijkheid om zelf samengestelde woorden te maken, maar kunnen ook gebruikt worden als tekenopdrachten, bv. ‘aardbeiensapwaterpistolen’. En probeer maar eens te achterhalen wat pruimedanten zijn.

Het boek bevat ook mooie illustraties van Quentin Blake en ze zijn volledig in kleur. Het is een grappig en meeslepend verhaal en ideaal om leesplezier te laten ervaren, vooral bij de kinderen van de lagere school.

Het magische moment wanneer Sjakie het laatste gouden biljet heeft: https://www.youtube.com/watch?v=1YXmZvEdv6k

Plaats een reactie