Alfabet

Vorig jaar heb ik een les leesbevordering gegeven in het derde leerjaar rond het boek ‘Alfabet’ van Charlotte Dematons. De bedoeling van deze les was om de leerlingen te motiveren om aan de slag te gaan met prentenboeken. Het was dus een vorm van boekpromotie voor boeken zonder tekst.

Ik ben begonnen met de kaft en enkele pagina’s te bespreken. De kinderen kwamen snel tot de vaststelling dat er geen tekst in het boek staat. We hebben samen ook de letterdief besproken die terug te vinden is in het begin, op elke pagina en op het einde van het boek.

De sterkte van het boek is dat alle illustraties op een dubbele pagina staan. Alle tekeningen die je vindt op de dubbele pagina’s, beginnen met dezelfde letter. Deze kan je, na een beetje zoekwerk, ook terugvinden tussen de vele tekeningen.

Dit is de aanzet om een leuke werkvorm te gebruiken. Ik heb een wedstrijd en een werkblaadje gemaakt waar de kinderen per twee mochten samenwerken. Ik projecteerde een prent op het bord. De leerlingen moesten eerst de letter zoeken en dan zoveel mogelijk woorden noteren die ze herkenden. Ze kregen daarvoor een drietal minuten.

Bij de volgende tekeningen moesten de leerlingen opnieuw de desbetreffende letter zoeken, om vervolgens het kortste en het langste woord te vinden. Ook dit was op tijd.

Ik heb deze les ook doorgetrokken naar een muzoles. De leerlingen moesten nadenken waar hun plaats zou zijn in het alfabetboek van de klas. Nadien werden tekeningen gemaakt met kleurpotloden, stiften of verf. Deze tekeningen werden samengevoegd in 1 boek, zo ontstond het alfabetboek van de klas.

Er is ook een site en een app die je kan gebruiken. Op de site vind je alle woorden per prent. Als je de app gebruikt en je gaat met de tablet over de tekeningen, verschijnen de benamingen van deze tekeningen. Een leuk extraatje!

De leerlingen vonden het een leuke les. De zoektocht naar de letter en de woorden zorgden voor heel wat spanning. Ook was iedereen benieuwd wie de winnaars waren. Een les die ik zeker opnieuw zou geven.

Bronnen: Dematons, C. (2020). Alfabet. Hoorn: Hoogland en Van Klaveren.

Filmpje: Gebruik van de app. Geraadpleegd op 2 maart 2021 via https://www.youtube.com/watch?v=LTSre6PB-Ro

Plaats een reactie