Bijzonder boek

Vorig jaar heb ik een les leesbevordering gegeven in het derde leerjaar rond het boek ‘Alfabet’ van Charlotte Dematons.

Het speciale aan dit boek is dat het een prentenboek is. Er is wel een letterdief die in elke prent de letter gaat stelen. Op de eerste prent staat de letter A, op de tweede de letter B en zo gaat het verder tot de letter Z. Op de eerste prent staan allemaal afbeeldingen die met de letter A beginnen, op de tweede beginnen alle afbeeldingen met de letter B en zo gaat het opnieuw verder tot de letter Z.

Je kan met dit boek alle kanten op. Ik heb een een quiz gedaan met de kinderen. Ze mochten in duo samenwerken om de verschillende opdrachten zo goed mogelijk op te lossen. Ik projecteerde telkens een tekening van in het boek. De leerlingen moesten eerst zoeken over welke letter het ging en dan de bijhorende opdracht uitvoeren. Ze moesten zoveel mogelijk afbeeldingen benoemen binnen een bepaalde tijd of ze moesten het langste of het kortste woord noteren. Met dit boek kan je in elke graad van het lager onderwijs aan de slag.

Ik heb dit ook doorgetrokken naar een muzoles. We hebben een alfabetboek van de klas gemaakt. De kinderen moesten nadenken bij welke letter ze zouden horen in het boek. Dit gebeurde aan de hand van tekeningen die ze moesten maken. Iemand die bv. graag frietjes eet, kon hier een tekening van maken. Deze tekeningen werden dan gebundeld bij de passende letter.

Een leuk extraatje is de app voor het boek. Als je met de tablet of smartphone op de tekeningen schijnt, komen alle woorden tevoorschijn. Op sommige tekeningen staan meer dan 400 afbeeldingen van zaken die dus allemaal met dezelfde letter beginnen. Er is ook een website waar je alle woorden kan terugvinden.

Dematons, C(2020). Alfabet. Hoorn: Hoogland en Van Klaveren.

Plaats een reactie