Thuistaal op school?

In het begin van het schooljaar kwam ik dit artikel uit De Standaard tegen. In dit artikel gaat het over het integreren van de thuistaal van de leerlingen tijdens vakken op school. De stad Gent moedigt de leerkrachten aan om de leerlingen toe te laten hun thuistaal te gebruiken in de klas. Dit zou het makkelijker maken voor de leerlingen om sommige zaken te leren. N-VA gaat hier niet mee akkoord, zij willen de kloof tussen autochtone en allochtone leerlingen doen verdwijnen.

Dit artikel heeft een grote invloed op mij als leerkracht. Wanneer er anderstalige leerlingen in mijn klas zouden zitten dan kan ik hier ook over nadenken om ze hun thuistaal te laten gebruiken voor sommige zaken. In het artikel wordt besproken dat ze groepjes maken aan de hand van thuistaal. De leerlingen mogen dan discussiëren over een bepaald onderwerp in hun thuistaal, maar zij moeten hierna verslag uitbrengen in het Nederlands. Hierdoor wordt hun Nederlands bevorderd en voelen ze zich beter in hun vel. Dit stimuleert ook het leren.

Bron: Vancaeneghem, J. (2019, 26 september). Gent moedigt gebruik van thuistaal op school aan, N-VA reageert woedend. De Standaard. Geraadpleegd via http://www.destandaard.be.

Plaats een reactie