‘Dat varkentje hebben we ook weer gewassen’

Afbeeldingsresultaat voor bobbi bolhuis redder in nood het varkentje wassenDeze uitdrukking las ik in het boek ‘Bobbi Bolhuis, redder in nood’. Dit boek gaat over een varkentje, Bobbi, dat zijn ouders redt op een slimme manier. Kinderen die het boek lezen kunnen denken dat in het verhaal het varkentje wordt gewassen. Ze interpreteren het spreekwoord dan letterlijk want Bobbi wordt in het verhaal helemaal niet gewassen.

In de context van het verhaal betekent de uitdrukking iets anders. Zo lezen we in het verhaal dat twee brandweermannen meneer en mevrouw Bolhuis redden uit hun huis waarin het bed door de vloer is gezakt. Wanneer ze klaar waren met deze klus zei één van hen ‘Dat varkentje hebben we ook weer gewassen!‘.

Het spreekwoord ‘het varkentje wassen’ betekent hier een (lastige) zaak opknappen of iets in orde brengen. Deze uitdrukking is ontstaan in de middeleeuwen toen mensen het wassen van een vuil varken zeer lastig en dus een moeilijk zaak vonden.

Bij deze heb ik ook net ‘een varkentje gewassen’. Ik ben klaar met het schrijven van vijf blogberichten.

Referentie van het boek: Dicamillo, K., Ottens, E. (vert.), Riphagen, L. (ill.), (2016). Bobbi Bolhuis, redder in nood. Antwerpen: Querido.

Plaats een reactie