Boekpromotie thema raketten

Boekpromotie is zalig om te doen !

Je kan je creativiteit de vrije loop laten en je kan de leerlingen op leuke manieren uitdagen en prikkelen !

De leukste boekpromoties gebeuren voor mij binnen een thema. Je gaat samen met de leerlingen op zoek naar een thema dat iedereen van de klas boeit en dan ga je aan de slag.

Voor mijn les ‘boekpromotie’ werkte ik rond het thema ‘raketten ‘en ‘ruimtevaart’. Een thema dat, met de Jeugdboekenmaand in het achterhoofd, heel veel leerlingen aansprak.

Ik zorgde voor verschillende boeken binnen dat thema. De boeken stonden uitgestald in de klas en de leerlingen konden de boeken al eens stiekem bekijken.

Daarna volgden activiteiten in groepjes om de boeken te verkennen. Binnen dit thema werkte ik met een ganzenbord met opdrachten rond het boek. Het doel daarvan was om zoveel mogelijk info rond en over het boek te verzamelen. Die info hadden de leerlingen nodig om het boek later aan hun klasgenoten voor te stellen ! We verkenden de kaft, de titel, de illustraties en we lazen de korte inhoud…

Na het spelen van het ganzenbord en het verzamelden van de informatie maakten de leerlingen per groepje een ‘promotiefilmpje’ over hun boek.De filmpjes werden aan de ganse klas getoond en op die manier werd het boek besproken.

Ik polste na de bespreking van  elk boek hoeveel leerlingen geprikkeld waren om het boek effectief te lezen. Tijdens ‘lezen op de sofa’ kregen leerlingen de kans om het boek te lezen….

Gedurende de daaropvolgende weken werden veel lesactiviteiten binnen het thema van de boeken afgewerkt…. Vb . Bij STEM probeerden de leerlingen een raket te bouwen die echt de lucht in gaat ; bij muzische vorming maakten ze een planeet a.d.h.v. een ballon en papier maché…

De leerlingen vonden deze activiteiten rond boeken fantastisch leuk! Het enthousiasme was heel groot! Er staat ook geen leeftijd op deze activiteiten!

Je kan met 1 thema binnen de ganse school aan het werk gaan ! Je past je gekozen boeken enkel aan aan het niveau van de leerlingen.

Gebruikte boeken :

‘De raketwedstrijd’
Anaïd Haen en Django Mathijsen
De Vier Windstreken,2015
ISBN 9789051164459

‘Het grote boek van de ruimte met professor Astrokat’
Dominic Walliman, Ben Newman, Lies Lavrijsen
Lannoo,2014
ISBN 9789401420655

‘Het maan mysterie ‘
Stuart Gibbs en Sofia Engelsman
Van Holkema & Warendorf, 2016
ISBN 9789000345991

‘Ufo’s gespot : vreemd bezoek in het bos’
Thijs Delrue en Petra Goes
Lannoo, 2014
ISBN 9789401415491

Plaats een reactie