Zit de aap in of onder de boom?

Charlien en ik kregen de opdracht om op zoek te gaan naar een begrijpend leesopdracht voor de tweede graad, die zowel in te passen is in hoekenwerk als een taak die voldoet aan de voorwaarden voor een begrijpend leesopdracht (de 3 cirkels). Die leesopdracht hadden we snel gevonden op Klascement!

Ons oog viel meteen op de interessante opdracht met als titel ‘Begrijpend lezen voorzetsels: De dieren van de jungle’. Toen we deze titel lazen, werden we direct héél nieuwsgierig naar hoe de taak precies in elkaar zat. Dit leggen we even kort uit:
Het is de bedoeling dat de kinderen een kort leestekstje lezen in verband met dieren en voorzetsels: bv. de aap zit in/op/onder de boom. Er wordt een grote tekening van een jungle voorzien waarop de kinderen de dieren moeten plaatsen op dezelfde manier als wat er in de leestekst staat. Op deze wijze leren ze al spelenderwijs een tekst begrijpend lezen en de voorzetsels!

We overlopen 3 sterke punten van deze activiteit op z’n Piet Huysentruyt’s:
Punt 1: Deze opdracht is gemaakt vanuit de leefwereld van de kinderen (jungle – dieren).
Punt 2: Het is een doe-activiteit, dus niet gewoon lezen. M.a.w.: perfect voor hoekenwerk!
Punt 3: De kinderen lezen en spelen, maar terwijl leren ze ook de voorzetsels. Drie in één klap!

Charlien en ik raden jullie zeker deze begrijpend leesopdracht aan wanneer jullie tijdens de stage de voorzetsels moeten leren aan de kinderen. Het is leuk en leerrijk!

Begrijpend leesopdracht (Klascement): http://www.klascement.be/docs/45580/?previous

Mede mogelijk gemaakt door Charlien Van Nuffel