Een koffer om te vluchten

Toda woont bij haar vader. Wanneer een oorlog uitbreekt, moet Toda’s vader mee gaan vechten. De vader van Toda heeft een handboek waarin staat hoe hij zich kan verkleden als een struik, zodat de vijand hem niet herkent. De oma van Toda vindt het beter dat Toda bij haar mama gaat wonen. Zij woont in een buurland waar de oorlog nog niet is uitgebroken. Onderweg naar haar moeder, beleeft Toda allerlei avonturen.

Ik vind het boek ‘Toen mijn vader een struik werd’ van Joke van Leeuwen een zeer mooi boek. Het is ook een zeer actueel boek. Ook vandaag vluchten er veel volwassenen en kinderen uit hun land omdat er oorlog is. Dit verhaal verwoordt mooi wat een kind kan meemaken tijdens het vluchten, hoe een kind zich hierbij voelt, …

Ik heb dit boek gebruikt als verwerking van een les godsdienst. De leerlingen hadden tijdens de lessen godsdienst geleerd over conflicten. Tijdens het voorlezen stelde ik de leerlingen allerlei vragen over hun gevoelens bv. zouden zij zomaar alles achterlaten en vluchten of blijven ze liever bij hun familie? Ik had het verhaal leuk ingekleed doordat ik een kleine koffer mee had met daarin het boek. Achteraf kregen de leerlingen twee briefjes. De leerlingen schreven op de briefjes wat zij zouden meenemen als ze moeten vluchten. De leerlingen stopten de briefjes in het koffertje en deze briefjes werden besproken.

De kinderen waren zeer enthousiast. Het was een droevig verhaal voor sommige leerlingen maar het maakte een moeilijk thema zoals oorlog bespreekbaar. De verwerking vonden de leerlingen ook zeer leuk. Op het einde van de les waren er enkele leerlingen die het boek in de bibliotheek gaan ontlenen.

2 gedachtes over “Een koffer om te vluchten

  1. Met alles wat de laatste tijd gebeurd is, vind ik het heel toepasselijk dat je gekozen hebt voor een boek dat het actueel onderwerp over ‘vluchtelingen’ aankaart. Door gebruik te maken van een koffer waarin de leerlingen hun briefjes mochten opbergen, kregen de kinderen op een originele manier de kans om te uiten wat zij belangrijk vinden in hun leven. Je hebt op een creatieve manier de leerlingen aangezet om over hun gevoelens en gedachten omtrent de vluchtelingen(problematiek) te praten. Ze konden hun mening kwijt.

    De keuze van het boek is zeer doordacht en verrijkend voor de leerlingen.

    Tip: misschien maak je je blog nog iets aantrekkelijker door er eventueel een foto van het boek erbij te plaatsen.

    Like

  2. Ik heb dit boek ook gelezen. Het is een prachtig boek dat je zeker en vast kan laten aansluiten bij de actualiteit. Het is geen makkelijk thema om met de kinderen over te praten. Door het boek voor te lezen kan je aan de kinderen laten zien dat ze niet alleen zijn.
    Op die manier zal het eenvoudiger zijn voor de leerlingen om hen hierover een gesprek te laten voeren.
    Het is prettig voor de leerlingen dat hun briefjes worden besproken, zonder te zeggen van wie het briefje is. Zo worden ze minder geremd om op te schrijven wat ze willen.

    Like

Plaats een reactie