Framilie

Het horen van het woord ‘framilie’, brengt meteen warme gevoelens bij me teweeg. ‘Framilie’ betekent vrienden die zo veel voor jou betekenen dat ze in jouw ogen familie zijn geworden, de familie die jij kiest.

Zelf ken ik het woord nog niet zo lang, maar meteen sprak het me aan omdat ik erg veel hou van mijn familie en vrienden. Ik kende enkel de naam vrienden, maar nu bestaat er het woord ‘framilie’.

Ik vind ‘framilie’ een mooi vernieuwend woord, een woord dat je niet zomaar aan iedereen kan toewijzen. Het is meer dan gewoon een woord, het is een gevoel.  Ik ben niet de enige die belang hecht aan dit woord. Radiozender MNM vierde voor het eerst de Nationale ‘Framiliedag’ op 4 september 2017. Hieronder heb ik een link geplaatst van een filmpje over ‘Framiliedag’. Hieraan kan je ook merken dat heel wat kinderen het woord kennen en gebruiken. Zo verwoordt een kind dat het leuk is om ook eens aan te tonen dat je niet enkel van je familie houdt, maar ook van je vrienden.

Mijn hartsvrienden zijn zeker en vast ‘framilie’ voor mij.

Filmpje: ‘Framiliedag’

Image result for vrienden

 

4 gedachtes over “Framilie

 1. Inderdaad! Ook ik sluit me aan bij het feit dat ‘framilie’ zo’n warm gevoel nalaat. Wat mogen wij als mens van geluk spreken dat een ‘familie’ en een ‘framilie’ bestaan. En vooral… wat mogen wij van geluk spreken als Vlaming dat wij zo een mooie taal hebben vol warme, aangename woorden!

  Like

 2. Het is zeker een vernieuwend woord, maar ik denk niet dat ik het veel ga gebruiken. Al zijn sommige van mijn vrienden ook zeker en vast familie voor mij! Het is nog wat wennen om het woord te gebruiken 😉

  Like

 3. Ik ben volledig akkoord om dit aan te duiden als mooiste woord. De betekenis is zo mooi! We mogen van geluk spreken dat we vrienden hebben die we als familie beschouwen. Ook mensen die misschien geen goede band hebben met hun biologische familie kunnen zo ook een familie hebben waarmee ze wel een goede band hebben.

  Like

 4. Zelf had ik nog nooit van het woord framilie gehoord.
  Maar ik ben het helemaal met je eens, dit is een heel mooi woord!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s